Oefeningen voor beenspataderen

Spataderen zijn een van de meest voorkomende ziekten die mensen boven de veertig hebben. De neiging tot vorming is helaas genetisch, hoewel een goede profylaxe en levensstijl het optreden ervan mogelijk niet toelaten. Hoe spataderen te voorkomen en wanneer ze verschijnen – hoe spataderen te verwijderen – dit zijn de belangrijkste problemen met betrekking tot deze aandoening.

De vorming van spataderen

Spataderen worden gevormd als gevolg van genetische aandoeningen, maar ook een beetje actieve levensstijl, wat leidt tot problemen met kleppen. Ze pompen bloed niet goed in hun aderen. Toenemende bloeddruk zorgt ervoor dat het met toenemende kracht op de wanden van aders in de benen die uitzetten, duwt. Ze keren niet terug naar hun oorspronkelijke vorm en zijn zichtbaar door een dunne, strakke huid als blauwe, verwrongen lijnen.

Typen spataderen

De spataderen die hierboven zijn beschreven zijn zogenaamd primaire spataderen die ontstaan ​​door efficiënte diepe aderkleppen als gevolg van stagnatie. Factoren die hen kunnen triggeren zijn zwangerschap, constipatie, gewichtheffen of werk dat vele uren staan ​​vereist.

Aan de andere kant worden spataderen veroorzaakt door een diepe aderafsluiting, die de bloedstroom in de oppervlakkige aderen verhoogt. Ze zijn het resultaat van een voorgeschiedenis van trombose, schade aan de kleppen van diepe aderen of steken.

Symptomen voorafgaand aan spataderaandoening

Vaak verwaarlozen we de eerste symptomen van spataderen, intussen is het in de zogenaamde In de periode van pre-weevil, die zich manifesteert in het gevoel van vermoeide en zware benen die rond de enkels zwellen, kun je ze tegengaan door je gewoonten te veranderen. Veneuze aders verschijnen op de benen en ernstige pijn in de benen wordt bepaald door veneuze claudicatio. De huid over de enkels is erg hard en de wonden die moeilijk te helen zijn, kunnen op de onderbenen verschijnen.

Anti-varicose profylaxe

Wanneer u een beroep uitoefent waarin veel staat of zit en weet dat er spataderen in uw gezin voorkomen, is het de moeite waard om voor een goede levensstijl te zorgen die de ontwikkeling ervan verhindert:

  • frequente positieveranderingen tijdens het werk;
  • overgewicht laten vallen;
  • ontslag uit het dragen van strakke sokken, kniekousen of kousen met strakke striemen;
  • wandelen in comfortabele schoenen, zonder hoge hakken;
  • gebruik van een dieet rijk aan vezels en vitamine C;
  • het verminderen of stoppen met roken en alcohol drinken.

Spataderingsbehandeling

Afhankelijk van de diagnose en het type spataderen kunnen de behandelingsmethoden van de ziekte conservatief zijn, waaronder vaak rusten met de benen omhoog en speciale tourniquets dragen, evenals farmacologisch bij het gebruik van vasoconstrictieve medicijnen.

De operationele methoden voor het verwijderen van spataderen zijn onder andere:

  • strippen – de methode van Babcock, waarbij de hoofdader wordt verwijderd en de takken die de ader verlaten, zijn de littekens die na talrijke incisies worden gevormd;
  • minifococtomie – de methode van Miller en Varady – waarbij de veneuze stam met kleine secties wordt verwijderd;
  • cryostripping – La Piverte’s methode om in de aderen een puntensonde te introduceren die is afgekoeld met stikstofoxide, waarbij de ader zich eraan hecht en stukje bij beetje wordt uitgerekt;
  • sclerotherapie – een niet-chirurgische methode voor de behandeling van spataderen door het middel in de ader te injecteren waardoor de wanden samensmelten.

De niet-invasieve en pijnloze methode om EVLT-spataderen te verwijderen, wordt de laatste jaren steeds vaker gekozen door patiënten.